HET HUYGENS FRAGMENT

"Het Huygens Fragment" is een fantasy-thriller die zich afspeelt in en rond het huidige Den Haag en Voorburg ; een fictieve “history mystery” rond Constantijn en Christiaan Huygens en andere bekende Nederlanders van 350 jaar geleden.

Inspiratiebronnen zijn Nederlandse of plaatselijke mythen en legenden, dan wel historische figuren of gebeurtenissen. In elk geval verhalen over mensen die allemaal al heel lang dood zijn, (n)ooit bestaan hebben en hoe dan ook in het publieke domein zijn.

 

 

In het jaar 67 n. Chr. veroverd een legioen Romeinse soldaten een klein plaatsje:Municipium Aelium Cananefatium. Ze branden het plat en bouwen forten. De Cananefaten worden in het plaatselijke kanaal verdronken op bevel van de generaal Gnaeus Domitius Corbulo, een meedogenloze generaal. 

Een van de bewoonsters Julia, ziet haar familie bruut uitgemoord worden. Haar vader de druïde van het dorp is aan een paal vastgebonden. De Romeinen zijn ergens op uit; De scrollen van heb voorouders, ook wel bekend als “Het manuscript der kennis”. Deze scholen bevatten alle geheimen over water. Hoe controleer je water? Hoe bewaar je water en hoe krijg je water waar je het hebben wil. Macht over water, betekent absolute macht. Corbulo is dan ook vastberaden de scrollen te vinden.

Julia weet te ontkomen en weet Corbulo in een val te lokken. Met toverkracht en een slimme truc, weet zij de Romeinse generaal in een brandende poel van olie te krijgen. Hij lijkt te verdwijnen met zijn paard in het vuur. Maar Corbulo weet zich te verzetten. Doordat Julia toverkracht gebruikt, verschijnt Corbulo deels verbrand weer uit het gat. Hij eist wraak en trekt zich terug met zijn leger. Nu heeft hij het manuscript harder nodig dan ooit, alleen dat kan hem redden van zijn continu brandende lichaam.

 

 

Julia weet met de scrollen te ontsnappen, maar ze verliest er één. Ze vind een onderkomen en probeert de jaren daarna de verloren scroll terug te vinden.